Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Δημήτρης Μουζάς – Δήμαρχος Ορεστιάδας: «Ο Έβρος δεν θα σώσει την οικονομία, αλλά μπορεί μια μέρα να σώσει την Ελλάδα»

 Συνέντευξη του Δημάρχου Ορεστιάδας Δημήτρη Μουζά στο Ιστολόγιο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ.
 Για τρίτη συνεχόμενη θητεία διεκδικεί την εκλογή του στο Δήμο Ορεστιάδας ο Δημήτρης Μουζάς. Στον βορειότερο και ανατολικότερο Δήμο της Ελλάδας, κυριολεκτικά σφηνωμένο ανάμεσα στην Τουρκία και τη Βουλγαρία, οι ακρίτες της Ορεστιάδας αντιστέκονται στις δυσκολίες και επιμένουν να παραμένουν στον τόπο τους. Ο Δημήτρης Μουζάς, απόγονος προσφύγων από την Αδριανούπολη, έχει να επιδείξει ένα πλούσιο έργο κατά τις δύο προηγούμενες θητείες του, αλλά το κυριότερο που τον χαρακτηρίζει είναι η στενή ψυχική επαφή που έχει με τους συμπατριώτες του, η γνήσια οικειότητα και απλότητα σε όλες τις δραστηριότητές του και η αμείωτη επιμονή του να διεκδικεί από την κεντρική εξουσία όσα πιστεύει ότι οφείλει στην Ορεστιάδα.


 Διεκδικείτε τρίτη θητεία στο Δήμο Ορεστιάδας. Γιατί πρέπει να σας εμπιστευτούν πάλι οι ψηφοφόροι σας;

 Δε θεωρώ ότι υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης. Οι δημότες Ορεστιάδας γνωρίζουν κι εμένα και τους συνεργάτες μου. Δε ζητάμε να μας εμπιστευτούν. Πιστεύουμε ότι την εμπιστοσύνη τους την κερδίσαμε στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτή τη φορά ζητάμε να συνεχίσουμε τον αγώνα όλοι μαζί και να μη ρισκάρουμε το μέλλον του τόπου μας. Η κατάσταση που περνάει η Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη. Η περιφέρεια ακόμη περισσότερο βιώνει τις επιπτώσεις της κρίσης. Δε μπορούμε τώρα να αφήσουμε πίσω όσα κάναμε στο πρόσφατο παρελθόν και όσα προγραμματίσαμε ήδη για το μέλλον. Η Ελλάδα πλήρωσε ακριβά τα «πειράματα». Με δημαγωγίες και μοιράζοντας αφειδώς υποσχέσεις, κάποιοι διεκδικούν την εξουσία σε όλους τους Δήμους. Κάποιοι άλλοι, όπως εμείς, αγωνίστηκαν σκληρά να κρατήσουν ζωντανούς τους Δήμους, μέσα σε μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση. Καταφέραμε να κρατήσουμε όρθιο, λειτουργικό και αποτελεσματικό το Δήμο μας. Με όλες τις δομές του και τις υπηρεσίες του, με έργα υποδομής που αφορούν κυρίως τον πρωτογενή τομέα, την άρδευση και την ύδρευση, την ποιότητα ζωής, τη σχολική στέγη, τις οδοποιΐες, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, την ενίσχυση και τη φροντίδα των ηλικιωμένων και όλων των ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

Όλα αυτά προϋποθέτουν χρήματα και στη δύσκολη κατάσταση που βρισκόμαστε, είναι γνωστό ότι τα κονδύλια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν περικοπεί δραστικά.
 Πολύ σωστά. Εμείς τα βγάλαμε πέρα με αποτελεσματική και σφιχτή διαχείριση, με εκμετάλλευση κάθε πόρου από κρατικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Βάλαμε προτεραιότητες. Πέρασαν οι εποχές που το χρήμα έρρεε άφθονο και όλοι μιλούσαν για μελέτες, προγράμματα, επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις. Όσοι το κάνουν και τώρα, είναι απλά εκτός εποχής και προσπαθούν να παραπλανήσουν τον κόσμο. Οι δικές μας προτεραιότητες μπήκαν όπως έπρεπε. Όταν το 2010 οι περισσότεροι ακόμα δεν είχαν καταλάβει προς τα που βαδίζει η οικονομία και η Ελλάδα, εμείς προειδοποιήσαμε για τις δυσκολίες που έρχονται και ονομάσαμε το συνδυασμό μας Δημοτική Αλληλεγγύη. Λέγαμε ότι μόνο με αλληλοβοήθεια θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε. Μόνο αν είμαστε ενωμένοι θα μπορέσουμε να αντέξουμε. Επαληθευτήκαμε. Τώρα, το 2014, η κρίση είναι ακόμα εδώ και μας απειλεί. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό. Με προτεραιότητα στην τοπική οικονομία, με έργα ενίσχυσης των αγροτών και των κτηνοτρόφων, με δομές που θα βοηθούν τους ευάλωτους και τους ανήμπορους, με ανάπτυξη των σχολικών μονάδων, του αθλητισμού και του πολιτισμού, με προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών. Θα τα καταφέρουμε πάλι.

Είναι αλήθεια ότι η Ορεστιάδα, αν και στην άκρη της Ελλάδας, έχει να περηφανεύεται για αρκετά πράγματα. Στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στα αγροτικά προϊόντα.
 Και είμαστε ευτυχείς γι` αυτό. Το Φεστιβάλ του Άρδα είναι πρωτοπόρο και μέσα στα καλύτερα της Ελλάδας. Χιλιάδες νέοι το επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι. Το Φεστιβάλ Θεάτρου του Διόνυσου είναι πανελληνίως γνωστό και το τιμά η καλλιτεχνική αφρόκρεμα της Ελλάδας. Ο Αθλητικός Όμιλος Ορεστιάδας επέστρεψε φέτος στην πρώτη κατηγορία του βόλεϊ και πιστεύουμε ότι θα καταφέρει πάλι να φτάσει στις κορυφαίες θέσεις. Είναι η μόνη περιφερειακή ομάδα με τέσσερις συμμετοχές σε ευρωπαϊκά φάϊναλ-φορ. Έχουμε το κλειστό μας γήπεδο, το κλειστό κολυμβητήριο, έχουμε ποδηλατικούς αγώνες, σκοποβολή, στίβο, ποδόσφαιρο, αγώνες 4 επί 4, είμαστε ακμαίοι και παρόντες σε όλα τα αθλητικά δρώμενα. Έχουμε και τις δύο πανεπιστημιακές μας σχολές, με προσφορά μοναδική στον τομέα της δασοπονίας, της αγροτικής οικονομίας και του περιβάλλοντος. Νιώθουμε πολύ περήφανοι για όλα αυτά.

Ναι, αλλά σας ακούσαμε αρκετές φορές να κριτικάρετε σκληρά τις επιλογές της κεντρικής εξουσίας. Έχετε παράπονα από το κέντρο, από την Αθήνα.
 Βεβαίως και έχουμε παράπονα. Πολλά και δικαιολογημένα. Στο πλαίσιο των μνημονίων και των περικοπών, μας έβαλαν στην ίδια μοίρα με την υπόλοιπη Ελλάδα. Προσπάθησαν να κλείσουν ή να μεταφέρουν υπηρεσίες και προσωπικό. Πληρώνουμε την ακριβότερη τιμή καυσίμων. Έχουμε την ίδια αντιμετώπιση με όλες τις άλλες περιοχές. Δεν είναι σωστό αυτό. Δεν έχω καμία αναστολή να επιμένω σ` αυτό. Κοιτάξτε, εγώ εκλέχτηκα δύο φορές ως πραγματικά ανεξάρτητος, έχοντας απέναντί μου συνδυασμούς υποστηριζόμενους από το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ. Δεν έχω λοιπόν καμία δέσμευση και κανένα φόβο να λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Δε μπορεί να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο η Ορεστιάδα και κάποια πόλη στην Πελοπόννησο ή στη Θεσσαλία. Αν αδειάσουν αυτές οι περιοχές, που δεν το εύχομαι, δεν είναι το ίδιο με το να αδειάσει ο Έβρος. Αντιμετωπίζοντας σκληρά και χωρίς διάκριση τους ακρίτες της Ορεστιάδας, δεν πρόκειται να σωθεί η οικονομία της Ελλάδας. Αν όμως συνεχίσουμε να παραμένουμε εδώ, ακμαίοι και αισιόδοξοι, τότε μπορεί να έρθει η μέρα που θα σώσουμε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο νοών νοείτω.
 
 Πρόσφατα εγκαινιάσατε τη νέα πλατεία της Ορεστιάδας. Πιστεύετε ότι θα βοηθήσει στην προσπάθειά σας ένα τέτοιο έργο; 
 Είναι ένα από τα πολλά που κάναμε. Δεν έχει σχέση με τις ανούσιες υπερβολές που χαρακτήρισαν τα χρόνια της «ευδαιμονίας» στην Ελλάδα. Η πλατεία μας είναι μοναδική και από τις ομορφότερες στη χώρα. Μαζί με τους πεζόδρομους που κατασκευάστηκαν, δημιουργούν ένα σύνολο με πρόσβαση στο εμπορικό κέντρο, στο Ιστορικό και Λαογραφικό μας Μουσείο, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη της Αδριανούπολης, στον Πευκώνα μας, στο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Είναι ένα σύνολο που θα βοηθήσει στην κατεύθυνση της προσέλκυσης επισκεπτών και στην τόνωση της τοπικής αγοράς. Ξέρετε, όταν η γειτονική Αδριανούπολη, η γενέτειρά μας, ανάπλασε το ιστορικό της κέντρο, άρχισαν να συρρέουν καθημερινά επισκέπτες από την Ελλάδα, λέγοντας πως αξίζει να την επισκεφτεί κάποιος, έστω και για λίγες ώρες. Ε, λοιπόν τώρα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν έναν όμορφο χώρο και πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες, με μια σύγχρονη και προσιτή αγορά, στην Ορεστιάδα. Δε χρειάζεται να αφήνουν τα χρήματά τους στην Αδριανούπολη. Έχουν την επιλογή να έρθουν στην πόλη μας και αυτό τους καλούμε να κάνουν.
 
 Κύριε Δήμαρχε, ποιο είναι το κύριο μήνυμα που απευθύνετε στους συνδημότες σας. Λίγο πριν πάνε στις κάλπες;
 Δεν απευθύνω κανένα μήνυμα που να έχει σχέση αποκλειστικά με τις εκλογές. Το δικό μου μήνυμα είναι διαχρονικό και αφορά την καθημερινότητά μας και τις πάγιες επιλογές ζωής του καθενός μας. Αγαπάμε τον τόπο μας και τον προσέχουμε. Αγαπάμε το γείτονα, το φίλο, τον συμπατριώτη μας και τον βοηθάμε όπως μπορούμε. Οι πρόγονοί μας έστησαν αυτήν την πόλη το 1923, τη νεώτερη πόλη της Ελλάδας, με αλληλεγγύη και κοινή προσπάθεια. Συνεχίζουμε στο δρόμο που χάραξαν αυτοί. Το πατρικό μου σπίτι είναι από τα πρώτα που χτίστηκαν στο κέντρο της πόλης και από τα ελάχιστα που παραμένουν ακόμα. Ξέρετε, με ξύλινη επένδυση στην πρόσοψη, με χωμάτινα τούβλα και κεραμίδια. Πολλοί μου είπαν να το δώσω με αντιπαροχή, να χτιστεί μια σύγχρονη οικοδομή και τα λοιπά. Δεν το κάνω. Για μένα αυτό το σπίτι είναι όσα αντιπροσωπεύει η ιστορία της Ορεστιάδας και η μνήμη της πατρίδας μας της Αδριανούπολης και της παλιάς Ορεστιάδας, του Κάραγατς. Είμαι «κολλημένος» με το συναίσθημα του καθήκοντος, της επιμονής στις παραδόσεις των προγόνων μας, της αντίστασης στην ισοπέδωση όλων. Δεν έχουμε αλλοτριωθεί όλοι οι Έλληνες. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο, θεμιτό και αθέμιτο, με μόνο στόχο την προσωπική μας προβολή, το κέρδος, τη μωροφιλοδοξία να γίνουμε Δήμαρχοι. Δεν είμαστε όλοι έτοιμοι να παίξουμε στα ζάρια το μέλλον της πόλης μας, των παιδιών μας, χωρίς σοβαρή προοπτική. Σε καιρούς πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, δεν έχουν θέση πειράματα και δημαγωγίες. Εμείς θα συνεχίσουμε με σεμνότητα και σοβαρότητα. Με ειλικρίνεια και σεβασμό σε όλους τους συνδημότες μας. Εμείς θα συνεχίσουμε να τιμούμε την ιστορία της Ορεστιάδας και του βορείου Έβρου, τους αγώνες και τις αγωνίες των προγόνων μας, τις ηθικές παρακαταθήκες που μας εμπιστεύτηκαν. Έτσι θα πορευτούμε, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς άγχος για την εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια για λόγους ορθής χρήσης του διαδικτύου πρώτα ελέγχονται. Δεν λογοκρίνουμε απόψεις παρά απαγορεύουμε άσεμνες εκφράσεις, προβοκάτσια και προπαγάνδα. Κάποιος διαχειριστής θα ελέγξει το σχόλιό σας και θα δημοσιευτεί το συντομότερο.