Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Διχάζει η ιερή αγελάδα - σύμβολο, της Αριστεράς...


Σύμβολο της Αριστεράς, λέει, είναι ο Μανώλης Γλέζος. Πρώτο τραπέζι πίστα παίζει αυτές τις ημέρες το όνομα τού εν λόγω μ’ αυτή τη γραφική ιστορία με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Και τον ανεβάζουν και τον κατεβάζουν τον 91χρονο σαν «σύμβολο της Αριστεράς». Τι, όμως, συμβολίζει δεν το καταλαβαίνω.


  Ο άνθρωπος, και τεράστια μαγκιά του, είχε σηκώσει τη γαλανόλευκη στην Ακρόπολη επί γερμανικής κατοχής. Δεν έκανε κάτι άλλο στη ζωή του εδώ και 72 χρόνια. Κάτι, δηλαδή, που να χαρακτηρίζεται αριστερό, πολιτικό, έστω και κομματικό, που να δικαιολογεί την ανάδειξή του σε σύμβολο.

   Πράξη πατριωτική ήταν αυτή που διέπραξε, μαζί με τον Απόστολο Σάντα, ο Γλέζος. Ο ένας δεν την «εμπορεύθηκε» την αντιστασιακή του ενέργεια στην Ακρόπολη, ο άλλος, ο Γλέζος, μία κομματογυρίστρα, αφού άλλαξε τουλάχιστον δέκα κόμματα της αριστεράς, έγινε, λέει, σύμβολό της.

   Ο ορισμός του φασισμού είναι να ταυτίζεται η πατριωτική και αντιστασιακή δράση με την αριστερά, με τη δεξιά, με την κάθε κομματική, πολιτική παράταξη.

   Αν, δηλαδή, ο Γλέζος δεν ήταν αριστερός, ούτε πολιτικοποιημένος ούτε της αριστεράς, αυτοί που τον χειροκροτούν τώρα θα τον αποδεχόντουσαν;; Έκτοτε τον βλέπουμε να βγαίνει και να μιλάει, απολαμβάνοντας το αίσθημα της ‘ιερής αγελάδας’ για τους αριστερούς. Τι έπραξε όμως ο Γλέζος για τις Γερμανικές αποζημιώσεις, όντας μέλος του κοινοβουλίου επί πολλά έτη;;;

Ακόμα και πρώην σύντροφοι του τον κατακρίνουν. Και αν αυτό δεν πείθει κάποιους σχετικά με το ήθος και την φιλοπατρία του, για να πάμε στο ακόμα πιο χειροπιαστό επιχείρημα, ότι παραβρέθηκε στην κηδεία του ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ Εμβέρ Χότζα που αιματοκύλησε την Αλβανία και κυνήγησε τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου. Ο Χότζα ήταν προσηλωμένος στον Ιωσήφ Στάλιν, αυτού που έστειλε στη Σιβηρία και στα γκούλαγκ εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά ακόμα και τώρα το ΚΚΕ τον αποκαλεί ΠΑΤΕΡΑ και ο Αλέξης χαμογελάει όταν ακούει από συντρόφους του κομμουνιστές κατορθώματα του Στάλιν…

  Έτσι λοιπόν κάποια από τα επιτεύγματα για τον φίλο του Γλέζου ήταν: 
  • Ελαβε δρακόντια μέτρα κατά του ελληνικού πληθυσμού της Βορείου Ηπείρου και στα ελληνικά σχολεία διδάσκονταν απλά μεταφράσεις της αλβανικής ιστορίας και πολιτισμού.
  • Η 'μειονοτική ζώνη' μειώθηκε από 103 σε 99 χωριά (αποκλείστηκε η Χειμάρρα) ενώ πολλοί βορειοηπειρώτες μεταφέρθηκαν με τη βία σε άλλες περιοχές της Αλβανίας, χάνοντας έτσι τα 'μειονοτικά' τους δικαιώματα.
  • Τοπωνύμια αλλά και προσωπικά ονόματα 'μεταλλάχτηκαν', με τη βία, προς το αλβανικότερο, ενώ η χρήση της ελληνικής γλώσσας απαγορεύτηκε εκτός της μειονοτικής ζώνης αλλά και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και εντός αυτής.
  • Η χώρα υπήρξε απομονωμένη όλο αυτό το διάστημα και η συνηθισμένη ποινή για κάποιον που προσπαθούσε να διαφύγει στην Ελλάδα ήταν αυτή του θανάτου καθώς και της εξορίας των συγγενών του για εργασία στα ορυχεία της κεντρικής και βόρειας Αλβανίας.
  • Μεταφέρθηκαν έποικοι από άλλες περιοχές (κυρίως μουσουλμανικής θρησκείας) και δημιουργήθηκαν οικισμοί μεταξύ της 'μειονοτικής ζώνης' και περιοχών με επίφοβη αλβανική εθνική συνείδηση.
  • Το αλβανικό κράτος από το 1967 κατάργησε επισήμως όλες τις θρησκείες. Οποιαδήποτε θρησκευτική εκδήλωση, είτε δημόσια είτε σε ιδιωτικό χώρο, απαγορεύτηκε αυστηρά. Όλες οι εκκλησίες, τα μοναστήρια και γενικά η εκκλησιαστική ακίνητη περιουσία μετατράπηκε σε αποθήκες, εργοστάσια ή γυμναστήρια. Ο κλήρος φυλακίστηκε, η κατοχή θρησκευτικής εικόνας αποτελούσε αδίκημα για τον αλβανικό νόμο. 
  Αυτές είναι οι πράξεις του ήρωα Μανώλη Γλέζου, που ακόμα και σήμερα έχει το θράσος να βγαίνει και να μιλάει για κάτι που έκανε σαν μέλος της ΕΟΝ του Μεταξά.

  Κλείνοντας, αμφιβάλλω για το πόσοι γνωρίζουν την τύχη του Απόστολου Σάντα ο οποίος μετά την κάθοδο της σημαίας, πολέμησε σε αρκετές μάχες και μάλιστα τραυματίστηκε αλλά ουδέποτε ζήτησε δόξα, ‘έφυγε’ ξεχασμένος πρίν 2 χρόνια και εμείς ακόμα τιμάμε και προσκυνάμε την ‘ιερή αγελάδα’ της αριστεράς και των συνιστωσών.







                                                                                                              Άντερς Σβένσον

4 σχόλια:

  1. Άντερς, με αυτό το άρθρο σου "ξέφυγες" εντελώς.ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να το λές για καλό,διευρύνουμε την ενημέρωση σας...

      Διαγραφή
  2. πρεπει να μπει οριο ηλικιας και στην βουλη! αντι να ψαχνει το σημειο που θα τον θαψουν σε λιγακι θελει να πολιτευτει κιολας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και πως ξερουμε οτι κατεβασε την σημαια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια για λόγους ορθής χρήσης του διαδικτύου πρώτα ελέγχονται. Δεν λογοκρίνουμε απόψεις παρά απαγορεύουμε άσεμνες εκφράσεις, προβοκάτσια και προπαγάνδα. Κάποιος διαχειριστής θα ελέγξει το σχόλιό σας και θα δημοσιευτεί το συντομότερο.