Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Τοκογλύφοι και ενεχυροδανειστές στη Κομοτηνή

 Αυτές τις ημέρες κάνει δυναμική την εμφάνισή του με υπαίθρια διαφήμιση και διανομή φυλλαδίων μία ακόμη εταιρεία ενεχυρίασης….όπως λέγεται πιο κομψά η τοκογλυφία και ο μαυραγοριτισμός.

Στον κεντρικό δρόμο της πόλης, στην Ορφέως, εκεί που οι Κομοτηναίοι θα ποδηλατούν με κοινόχρηστα ή ατομικά ποδήλατα, ήδη άρχισε να λειτουργεί ένα κατάστημα αγοράς χρυσού..Από τη μια οι χρυσοθήρες και από την άλλη ο χρυσοθηρευτές.

Πριν από λίγες μέρες ένας Κομοτηναίος φίλος μου βιοπαλαιστής, για να πληρώσει το ΤΕΒΕ πήγε και έδωσε μια σακκούλα κοσμήματα και πήρε 300 ευρώ. Το απόλυτο αίσχος!

 

Στην πόλη μας αυτή την περίοδο πολλές οικογένειες πέφτουν θύμα των κυκλωμάτων παράνομης εμπορίας τιμαλφών που εξάγουν τον χρυσό των Ελλήνων στο εξωτερικό.

Παρατηρείται αύξηση 85% στα εν λόγω ενεχυροδανειστήρια τα οποία αποκομίζουν κέρδη που στο μεγάλο ποσοστό τους είναι παράνομα καθώς δεν τηρούν βιβλία και δεν εκδίδουν τιμολόγια. Ορισμένοι από αυτούς δεν έχουν καν προβεί στην έναρξη δραστηριότητας στην εφορία.

Σύμφωνα με το Μητρώο Φορολογουμένων το 2010 είχαμε 81 επιχειρήσεις και 28 υποκαταστήματα ενώ το 2012 είχαμε 274 επιχειρύησεις και 245 υποκαταστήματα.

Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, στo πλαίσιo του προγράμματος ελέγχων στα ενεχυροδανειστήρια και ανταλλακτήρια χρυσού, πραγματοποιεί εκτεταμένους ελέγχους σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.Μέχρι σήμερα, έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 300 ενεχυροδανειστήρια με παραβατικότητα άνω του 50%.

Από την Κεντρική Υπηρεσία του Σ.Δ.Ο.Ε., έχει εκπονηθεί σχέδιο ελέγχου αεροπορικών αποστολών και εξαγωγών χρυσού που απεστάλησαν από τη χώρα μας προς το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, έχουν παραληφθεί στοιχεία αποστολών και εξαγωγών με δηλωθέντα προϊόντα χρυσό, κράματα χρυσού, κοσμήματα κλπ, κατά τα έτη 2010-2012 και έγιναν από τριάντα έξι πρακτορεία. Τα στοιχεία αυτά, έχουν αποσταλεί για έλεγχο στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις Σ.Δ.Ο.Ε.

Ο σύγχρονος Έλληνας και ο συμπολίτης μας Κομοτηναίος γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους ξενοκίνητους αργυραμοιβούς και  τοκογλύφους με την ανοχή του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Το χειρότερο όμως είναι ότι όταν η οικογένεια εκποιεί για να καλύψει άμεσες ανάγκες της, κοσμήματα και κειμήλια, ουσιαστικά ξεπουλάει για λίγα ευρώ την ιστορία της και τη μνήμη της.

Οπότε και τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα είναι τα ακόλουθα:
  1. 1.Ποιοί παρέχουν το ρευστό για το στήσιμο αυτών των επιχειρήσεων
  2. Από πού έρχονται αυτά τα χρήματα με τα οποία εξαγοράζεται ο χρυσός των Ελλήνων πολιτών
  3. Πώς λειτουργεί το κύκλωμα διακίνησης
  4. Πώς φυγαδεύεται ο λιωμένος χρυσός στο εξωτερικό και
  5. Πού καταλήγει ο χρυσός αυτός.

2 σχόλια:

  1. Όλα ΜΑΥΡΑ και με τις ένοχες πλάτες του υπάρχοντος πολιτικάντικου συστήματος βοηθάμε το "κραταιό" εβραιομασωνικό λόμπυ,το οποίο επεδίωκε και επιδιώκει να συλλέξει όλο τον χρυσό της γης!Ήδη ως κράτος και ως λαός ζούμε στιγμές κορυφαίας εξαθλίωσης και δυστυχώς ακόμη περιμένουμε κάποιον "άλλον" να μας σώσει.Εμείς χωμένοι στην πολυθρόνα με κουβέρτα(που λεφτά για πετρέλαιο...),αγανακτισμένοι, εκφράζουμε την αγανάκτηση μας στο φ/μπ,βλέποντας τον σουλειμαν.Μήπως είμαστε άξιοι της (ΜΑΥΡΗΣ) μοίρας μας?Όσους δε,μας λένε να ενταχθούμε οπουδήποτε για να ομαδοποιήσουμε την αγανάκτιση-οργή μας τους χαρακτηρίζουμε αρχικά ακραίους ή τους λέμε ότι φοβόμαστε!Ως πότε ο φόβος?Και τώρα ακόμη που ΜΑΣ έφτασαν στο τελευταίο σκαλί της κατάντιας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. poio nomimo katastima den uparxei stin komotini.kalutera na deite trugirw sas me ta alla katastimata ti ginetai pou ta pernoun ola maura xwris apodeikseis k xwris tipota.auta na koitaksete parakalw pou piga se allo katastima xrusou stin komotini k mou eipan ta kosmimata sas kostizoun 300e me apodeiksei kai 350e xwris apodeiksei.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια για λόγους ορθής χρήσης του διαδικτύου πρώτα ελέγχονται. Δεν λογοκρίνουμε απόψεις παρά απαγορεύουμε άσεμνες εκφράσεις, προβοκάτσια και προπαγάνδα. Κάποιος διαχειριστής θα ελέγξει το σχόλιό σας και θα δημοσιευτεί το συντομότερο.